Dušan Vemić

 

Datum rođenja  Jun / 17. / 1976
Mesto rođenja: Zadar / Hrvatska / Jugoslavija
Igra: desnom rukom
Prebivalište: Beograd/ Los Angeles

Rezultati Singl: 146 –  najbolji plasman je 25. Februara 2008
Dubl31– najbolji plasman je 12. januara 2009

Visina: 1.90m / 6 ft.3 u
Od: 1995
Do: 2011

 

Kasni početak

 

Vemić je srušio je teorije po kojima se ne može postati uspešan profesionalni igrač osim ako je nije počeo da trenira od četiri ili pet godina starosti. Počeo da trenira tenis sa 11 godina, u TK Partizan, a pre toga je bio veoma uspešan u gimnastici i atletici, što se moglo primetiti u njegovoj igri, koju bi začinio špagama ili skokovima preko terena, ostavljajući publiku bez daha.

 

Poznat po svom velikom timskom duhu

 

Nosio je nacionalni Davis Cup dres 29 puta  (prvi put u maju 1996), a za to vreme je postigao 20 pobeda (11 u singlu, 9 u dublu).

Od 2013 preuzeo je ulogu trenera Devis Cup tima Srbija.

Uvek pomaže svoje kolege podrškom i savetima , dajući im neophodno samopouzdanje. World Coaches vidi u njemu budućeg vođu kao trenera , jer je njegovo tenisko znanje je dovedeno do savršenstva.

Sidneju 2000.  igrao je na Olimpijadi sa Nenadom Zimonjićem, u dublu.

 

Prvi rezultati

 

Prve značajne rezultate koje je napravio kao profesionalac je 1995, na YU satelitu, gde je dobio neverovatnih 37 poena. On je igrao na dva juniorska polufinala u dublu - čuvenog Bonfiglio i Orange Bovl sa svojim partnerom u to vreme, Vladimirom Pavićevićem. On je osvojio trofej u singlu Čelendžera u Skoplju 1997, a iste godine postao je pobednik YU satelita.
 

BOMBA servis


Specijalista  za različite površine - mešavina igrača na šljaci i ekspert za tvrde podloge. On je bio i igrač koji gradi svoju taktiku isključivo sa osnovne linije  i kao servis volej igrač. Iako je desnoruk, kao iskusni član srpske Dejvis kup reprezentacije bio je u stanju da iznenadi svoje protivnike atraktivnim i efikasnim poenom levom rukom.
 

 

Beogradska publika nikada neće zaboraviti njegovih 47 asova u dva meča protiv Obale Slonovače, baš kao i mnoge druge sjajne igre za svoju državu. Godinama on je bio jedan od najjačih oslonaca u nacionalnom timu, čovek odluke . On je doneo najvažnije poene tokom mečeva i uvek, bez obzira na protivnika i podloge, on je dao svoj maksimum na terenu.

Pobede nad visoko rangiranim teniserima je obeležile su njegovu karijeru. Među onima koji su iskusili njegovu Bomba/Cannon Ball/ servu ( brzina dostigla 238 kilometara na sat ) bili su: Rolan Garos finalista Alberto Berasategio, Felisiano Lopez, Tomi Robredo, Rišar Gaske, Fernando Gonzales, Tailor Dent, Maks Mirni, Alex Calatrava, Francisco Clavet, Carlos Costa, Jean Rene Lisnard, Luis Horna, Džef Morison, Mariano Zabaleta, Mardi Fiš - finalista Olimpijske igre u Atini ...

 

Singl


Igrao je finale Čelendžera - Forest Hills (2004 i 2005) i ATP Nevport četvrtfinala 2005 (prvi put u singlu, posle uspeha Slobodana Živojinovića, da jedan srpski teniser postiže na jednom ATP turniru), on je igrao mnogo glavnih žrebova ATP turnira - Kitzbuhel, Hjuston, Gstaad, Delrai Beach, Kvins, Los Anđeles ... MD na Garosu u 2007...

 

Najbolji rang u singlu je napravljen od februara 2008 - 146. poziciju na ATP listi .
 

Iako dubl bio glavna preokupacija u 2009, kad god je imao priliku da uđe kvalifikacija ATP turnira u singlu on je nastojao, prilično uspešno da igra. Na poslednje dve - Los Angeles-u i New Heaven-u je stigao u finale kvalifikacija , pošto je osvojio meč protiv čuvenog francuskog Richard Gaske-a.

 

Dubl


Dušan igrao finale dubla u paru sa Aleksom Kalatrava na ATP turniru u Kicbuele 1998. Sa Marat Safinom ima dubl titulu. Novi početak je počeo za Dušana od 2007. Kada je dostigao finale na Čelendžeru u Binghamptonu, polufinale Čelendžera u Segoviji i na Bermudskim ostrvima, fjučers finale i dva polufinala u Americi, i on je takođe dostigao nekoliko glavnih žrebova/Main Draw/MD ATP turnira, MD Rolan Garos , a posle mnogo godina, on je postao jedan od najboljih 200 svetskih igrača, opet.

Vemić takođe ima veliki broj titula i finala u dublu (čelindžera, Futures), polu - finale i četvrtfinalu ATP turnira. Ipak, najbolji rezultati došli u 2008.

 

Osvojio Čelendžere: Majami , Sunrise, CREMONA , Vako.

Igrao finale Čelendžera: Drezden, Bordeauk, Lubbock, Louisville.

Dostigao Rolan Garos polufinala s Brazilcem Brunom Soares-om, sa kim je igrao zajedno na US Openu, gde su stigli do četvrtfinala.

Sa američkim Travis Parrot igrao dubl finala na ATP Los Angeles .
Svi ovi uspesi doneli su ga do najboljeg ranga u dublu karijeri - 31. mesto na ATP listi.

 

Poslednje turnire je odigrao u 2011. godini kada se povukao iz iz igre i tako počeo svoju trenersku karijeru.
 

Nakon svoje profesionalne karijere, Dušan je otišao u trenerske vode i konsalting za neke od svetskih najviši rangirani teniseri, kao što su Novak ĐokovićAndrea Petković, Ksenija Pervak, Filip KrajinovićBraća Brajan, a ima trenersku sertifikat rezervisano samo za mali broj elitnih trenera u teniskom svetu.

Igrao 17 punih sezona na profesionalnom Tenis Tour-u (ATP),

Trener na ATP i WTA Tour-u

Trener Davis Cup tima Srbije od 2013. godine

PTR - certified coach (Adult Development Professional)

USPTA - (Professional 1)

GPTCA - (A level)

 

Neda Miletić
PR SerbianTennisAsosiation